19 Aralık 2008 Cuma

Bir Sayfa Hazırlanırken Dikkat Edilecekler

Bir Sayfa Hazırlanırken Dikkat Edilecekler

Sayfada Grafik Kullanılırken Dikkat Edilecekler
Grafiklerin güvenli bir şekilde görüldüğü alan, iki ayrıntıya göre belirlenir:
1. Günümüzde kullanılan en düşük ekran çözünürlüğü.
2. Web sayfalarının yazdırılacağı kağıdın boyutu.

Ekran Boyutu
Akademik olarak ve iş ortamında en çok kullanılan ekranlar 14 - 16 inch’ lik olanlardır ve bu nispeten küçük olan ekranlar 640X480 nokta ekran çözünürlüğüne sahiptir. Bu ölçüleri aşan web grafiklerini görebilmek için kullanıcılar ekrandaki görüntüyü aşağı ve yana kaydırmak zorunda kalacaklardır.

Sayfanın Yazdırılabilirliliği
En küçük ekranlarda bile görülebilen grafikler bazen yazdırılma sırasında standard A-4 sayfasını aşmaktadırlar. Özellikle uzun metinler halinde hazırlanan web sayfalarının yazdırılabilirliliğine çok dikkat edilmelidir. Birçok okuyucu ekrandan okumak yerine bu sayfaları yazdırmayı tercih eder ve sayfalar fazla geniş hazırlanmış ise artan kelimeler yazdırılamayacaktır.
Aşağıda verilen değerler, 640X480 nokta ekran çözünürlüğü baz alınarak hesaplanmış, Internet Explorer ve Netscape Navigator gibi sık kullanılan tarayıcılar ve MacOS ve Windows95 işletim sistemlerinde problemsiz olarak görülüp yazdırılabilecek sayfa boyutlarıdır.

Yazdırılabilirlik ===> Maksimum genişlik : 535 piksel
Maksimum yükseklik : 295 piksel
Ekranda Görüntü ===> Maksimum genişlik : 595 piksel
Maksimum yükseklik : 295 piksel

Planlı bir grafik tasarımın amaçlarından birisi de kullanıcıların gözünde, siteye ait her sayfaya bir özellik kazandırmaktır. Siteye ait olan her sayfada bir imza niteliği taşıyan bantlar kullanıcılara farklı başlıklar sunarak istedikleri diğer bağlantı sayfalarına geçiş imkanı verir.
Uzun dokümanlar halinde hazırlanan web sayfalarında konu başlıkları her sayfada verilerek okuyucuya kolaylık sağlanmalıdır. Böylece okuyucular, istedikleri zaman konunun herhangi bir alt başlığına doğrudan geçiş yapabileceklerdir. Ayrıca genel hatlarıyla dokümanın neleri içerdiğini her an görebilecek ve bir kopukluk yaşamadan istedikleri bilgileri alabileceklerdir.
Sayfa sonlarında yine sayfanın hangi siteye ait olduğunu ve siteden genel anlamda ulaşıla bilinecek sayfaları gösteren bir bant bulundurulabilir. Genelde kullanıcılar sayfa sonuna geldiklerinde, sayfanın en başında sunulan bilgileri ve bağlantıları göremezler, dolayısıyla sayfa sonundaki menü kullanıcılar için bir avantaj sağlayacaktır (2).


Doküman Uzunluğu ve Ekran
Araştırmalara göre uzun dokümanlarda, tarayıcı ekranını aşağıya doğru kaydırmak zorunda kalmak problem yaratmaktadır. Kullanıcılar sayfada aşağı doğru indiklerinde sayfanın üst kısmında verilmiş olan ana başlıkları, diğer sayfalara olan bağlantıları ve konu başlıklarını kaybetmektedir.
Uzun web sayfalarında gezinebilmek için kullanıcı ekranın sağında bulunan kaydırma çubuğunu kullanmak zorunda kalmaktadır. Machintosh ve Windows 3.1 gibi birçok grafik ara yüzünde kaydırma çubuğunun boyutu sabittir ve belgelerin uzunluğu hakkında fazla bilgi vermez. Çok uzun web sayfalarında kaydırma çubuğunun küçük bir hareketi ekranın tüm görünümünü değiştirebilir (2).

Ancak uzun web sayfalarının bazı avantajları da vardır. Sayfa tasarımcıları için hazırlaması, kullanıcılar içinde yüklemesi kolaydır. Uzun belgelerde site tasarımcıları bağlantı sayfalarını organize etmek zorunda kalmazlar. Böylece kullanıcılarda her defasında ayrı ayrı dosyaları yüklemek yerine bir kerede uzun belgeleri yüklerler.
Web sayfaları çok uzun olduğunda kullanıcılar bu sayfaları okumak yerine yazdırırlar.

Browser Yazılımlarına Dikkat

Dünya çapında en çok kullanılan browser yazılımları Microsoft Internet Explorer ve Netscape Communicator yazılımlarıdır. Sitenizi oluştururken mutlaka ve mutlaka her ikisinde de test edin. Mümkünse bu testi sabit diskinizde değil siteniz server bilgisayarına yüklendikten sonra ağ üzerinden yapın. Böylece sayfanın yükleniş hızı hakkında da bir fikir elde edersiniz. Yazılımların birbirinden ters düştüğü hususların başında tablolar geliyor. Tabloları oluştururken genişlik elemanlarını % ile değil de piksel olarak verilirse daha sağlam bir sayfa ortaya çıkar. Böylece farklı ekran çözünürlülüklerinde çalışan kullanıcıların sayfayı aynı şekilde görmeleri sağlanmış olur (3).

Sütunlar
Bir gazete veya dergi satın aldığınızda yazıların belirli sütunlar halinde yerleştirildiğini görürsünüz. Asla ve asla yazılar dümdüz bir sıra halinde yazılmaz. Bunun amacı yazıların daha kolay okunabilir hale getirmek. insan gözü ancak 5 veya 6 kelimelik sütunları problemsiz olarak takip edebilir. Daha uzun yazları okurken, özellikle bir alt satıra geçerken yazının hakimiyeti kaybedilebilir ve zamanla göz yorulur. Bunun için sayfalarınıza metinler yerleştirirken mümkün olduğunca daha ince sütunlar kullanmaya çalışın. Böylece daha hoş görünümlü bir sayfa elde edersiniz. Aynı zamanda ziyarete gelenler sayfaları daha rahat okuyabilirler (3).

Paragraflar
Uzun yazıları paragraflara ayırmak, onları çekici hale getirmenin bir yolu. Paragrafsız uzun yazılar, hem görünüm açısından kötü olur hem de okuyucu yazıyı takip etmekte zorlanır. Paragraflar ayrıca değişik konuları birbirinden ayırmak içinde iyi bir yöntemdir (3).

Klişe Görüntüler
Web üzerindeki binlerce URL artık birbirinin kopyası haline geldi. Aynı zemin desenleri, butonlar, javascriptler vs. her sayfanın birbirine benzemesine sebep oluyor. Öncelikle kendinize özgü bir şeyler yapmalısınız. Eğer bir sayfada butonların yerleşimini beğendiyseniz ve bunu kullanmak istiyorsanız en azından butonlar oldukça farklı bir şekilde kendiniz dizayn etmeye çalışın (3).

Çalışma Ortamı
Bilgisayarınızla çalışırken hangi editörü kullanıyor olursanız olun birkaç yardımcı programa ihtiyaç duyacaksınız. Bu programların kısa yollarını kolay ulaşabileceğiniz yerlerde bulunsun (3).

Ana sayfa scrollbar’ ı bu kadar küçültecek derecede uzun olmamalı
Font rengi sayfa ile uyuşmuyor. Başlık resim olmadığı için antialias problemi var
Zemin deseni kötü seçilmiş Bu sebepten yazılar kolay okunamıyor. Sayfanın ortasına konulan uyarı ise bir çok ziyaretçinin canını sıkacaktır.
Lüzumsuz bir gif animasyonu

Web Tasarımı yaptırmak istiyorsanız buraya tıklayınız


Sizinde bir web siteniz olmasını istiyorsanız buraya tıklayın. Web tasarım konusunda bilgi almak için buraya tıklayın

Hiç yorum yok: